Wikipedia

Hakutulokset

maanantai 17. marraskuuta 2014

Ilmasto (8) & merivirrat (6) - Kuumaa ja kylmää, Köppeniä ja Koshiota

(Google kuvahaku/ilmastokartta)

Alueellamme on pääasiassa kolmea erilaista ilmasto-oloa: Kiinan luoteisosissa ja Mongolian Eteläosissa olevaa aroilmastoa, alueemme Itärannikolla kuivatalvista metsäilmastoa sekä Kiinan Kaakkois- ja Eteläosissa kosteanlauhkeaa ilmastoa.
Alueen ilmasto-olosuhteet vaihtelevat hyvinkin paljon pinnanmuotojen, kravun kääntöpiirin korkeapaineen, mereisyyden ja mantereisuuden takia. Esimerkkinä kahden eri ilmaston edustajat, Wei Hsien ja Mandalgovi:

Ilmastodiagrammi Wei Hsienistä, Kiinasta, joka sijaitsee Pekingistä kaakkoon, lähellä rannikkoa. (Excel, Niko)


Kuten diagrammista varmasti näette, Wei Hsien sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla, aivan kuten koko muukin alueemme. Wei Hsien myös sijaitsee Kiinan Itärannikolla, mikä ilmenee diagrammista siten, että talvet ovat suhteellisen leutoja, mutta meri-ilmastosta ei vielä voida puhua. Toinen rannikkosijainnin paljastava tekijä on sademäärä. Kun verrataan alempaan ilmastodiagrammiin (Mongolia), voidaan huomata, että Wei Hsienissä sataa paljon enemmän vuosittain. Myös lämpötilan vaihtelut ovat pienempiä Wei Hsienissä. Tosin Kiina myös sijaitsee lähempänä päiväntasaajaa kuin Mongolia, mutta tässä tapauksessa mereisyys ja mantereisuus vaikuttavat paljon enemmän. Alueella on selkeät vuodenajanvaihtelut, vuoden keskimääräinen ylin lämpötila on Heinäkuussa, 27 celsiusta. Alin puolestaan on Tammikuussa,-3 celsiusta. 
 Vaikka vuoden ylin sademäärä onkin Heinäkuussa ja silloin sataa selkeästi paljon enemmän kuin talvella (vrt. Helmikuu), ei Aasian monsuunituulet yllä aivan Wei Hsieniin asti. Hepoasteiden korkeapaine tosin vaikuttaa, samoin Kuroshion merivirta, joka tuo lämmintä merivettä kyseiseen kohtaan Kiinan rannikosta. Alue kuuluu kuivatalviseen metsäilmastoon.

Toinen ilmastogrammi on Mandalgovista, Mongoliasta, Ulan Batorista (pääkaupunki) Etelään. (Excel, Heli) Ja koska luultavasti kukaan ei todellakaan tiedä missä se sijaitsee, alhaalla kartta alueesta. 

(Kuvahaku/mandalgovi map)

Mandalgovin ilmasto on erittäin kuiva, mantereinen ja lämpotilat vaihtelevat vuoden aikana suhteellisen paljon. Kylmät talvet ja suhteellisen lämpimät kesät johtuvat alueen sijainnista mantereen keskellä. Alueella on myös keskimääräisesti viileämpää kuin Wei Hsienissä, sillä alue sijaitsee kauempana päiväntasaajasta, pohjoisemmassa, joten siellä on viileämpää. Myöskään merivirrat eivät pääse vaikuttamaan alueen ilmastoon, sillä rannikolle on Mandalgovista matkaa. Alueella sataa erittäin vähän, eniten sataa Heinäkuussa ja silloinkin vain n. 44mm. Tästä voimme muiden diagrammin tietojen ohella myös huomata, että Mandalgovihan sijaitsee Gobin autiomaassa.
 Mannerilmaston vuoksi alue siis omaa hieman suuremmat lämpötilaerot kuin Wei Hsien - 
Alue sijaitsee lauhkealla vyöhykkeellä ja kuuluu aroilmastoon.

Ja kuten näin ihmisaivojen hämmästyttävän aivokapasiteetin avulla olettekin jo huomanneet tämän kyseisen alueeseemme tärkeimmin vaikuttavan merivirran, voidaan se tähä loppuun vielä selkeyden vuoksi summata:
(Kuvahaku/merivirrat kartta)
Pohjoinen päiväntasaajan merivirta muuttuu Filippiinien Itäpuolella Kuroshion lämpimäksi merivirraksi, joka tuo näin lämpöä Kiinan Itä- ja Kaakkoisrannikolle. Merivirta vaikuttaa lähinnä lämpötiloja tasapainottavasti ja lämmittävästi rannikon tuntumassa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti