Wikipedia

Hakutulokset

maanantai 17. marraskuuta 2014

Ilmanpainevyöhykkeet, tuulet (5) ja sateet (7) - Hadleyta ja Ferreliä, lehmänhönkäyksiä

ILMANPAINEVYÖHYKKEET & TUULET:

TUULET:

Kuvassa näkyy globaali 'tuulijärjestelmä' kuten sitä naiivisti luonnon kustannuksella kutsutaan:

Ja koska alueemme sijoittuu 18-46 pohjoista leveyttä olevalle alueelle, vaikuttavaa hepoasteiden korkeapaine alueen ilmanpaineeseen ja tuuliin eniten. Toisin sanoen ja tyhmemmillekin selventäen alueen merkittävin asia tuulista puhuessa on Hadleyn ja Ferrelin solun välillä oleva hepoasteiden korkeapaine. Päiväntasaajalta kohonnut lämmin ilma, matalapaine siirtyy päiväntasaajalta hepoasteille ja laskeutuu aiheutten korkeapaineen ja sen myötä myös suhteellisen kuivan ilmaston alueemme kysiselle leveyspiirialueelle. Tämän jälkeen takaisin päiväntasaajalle alueeltamme suuntaavat tuulet muodostavat niin kutsutut koillispasaatit. 
 Ja mikäli olet sattunut jo huomaamaan, alueemme on osa Aasiaa, joten tähän kohtaan olisi hyvä mainita Aasian monsuunituulet. Tällöin mereltä tuulee mantereelle kosteana "lehmän hönkäyksenä", ja aiheuttaa Aasian Etelä-ja Kaakkoisrannikoille (ja sisämaahankin) runsaita sateita. Talvisin tuulee mantereelta merelle, jolloin on kuivaa ja selkeää säätä. Alueemme pohjoisimmat osat, mihin tämä ilmiö vaikuttaa, sijaitsevat Korean niemimaalla, siellä missä Keijupittaa elelisi. Näin myös Kiinan kaakkoisosat pääsevät nauttimaan vuorotellen lehmänhönkäyksistä ja kuivasta talvesta. 
 
 Tuulet vaikuttavat alueemme ilmastoon (mihin ne eivät vaikuttaisi) suhteellisen merkittävästi, sillä monsuunissahan on nimenomaan kyse monsuuni_tuulista_. Myös aikaisemmin mainitut pohjoiselta hepoasteilta lähtevät Koillispasaatit ovat jatkuva vaikutin alueemme ilmastoon - vaikka Gobi sijaitseekin hieman hepoasteita ylempänä, tuulet vaikuttavat sen ilmastoon enemmän kuin arvaatkaan. Ne ovat myös koko vuoden ympäri suhteellisen samanlaiset, joten alue on niiden jatkuvan vaikutuksen alaisena. 

Tässä vielä astetta hienompi kartta samasta aiheesta


SATEET: 

Monsuunista johtuen alueemme tietyissä Etelä-ja Kaakkoisosissa on erittäin sateista kesäsin.
 Alueemme keskiosissa, eli Kiinan ja Mongolian rajalla sataa vuodessa erittäin vähän, vain noin 173mm keskimäärin vuodessa. (Ilmastodiagrammi Mandalgovista)
Sateisinta on alueemme Kaakkoisos-ja Eteläosissa, johtuen lämpimästä merivirrasta ja rannikkosijainnista. Tällä alueella sateet tulevat suurimmaksi osaksi huhtikuusta syyskuuhun. 

Ilmastonmuutos voi aiheuttaa alueellemme sateiden vähenemistä ja aavikoitumista ja ilmaston kuivenemista varsinkin Kiinan alueella.

Kuvassa on Kiinan keskimääräiset sademäärät. (Wikipedia, Kiina)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti