Eksogeenisiin ilmiöihin kuuluvat rapautuminen ja eroosio koskettavat aluettamme hyvin monipuolisesti niin alueita kuin tapoja katsoen.
Alueemme nimittäin pitää sisällään eroosiolle herkimpiä alueita; hiekkainen ja kasvipeitteetön Gobi, sen reuna-alueet, vuoristomme Himalaja, Kaakkois-Kiinan ranikkoalueet, joissa myös monsuuni vaikuttaa, Korean niemimaalta tuhottu lehtimetsäalue.
Tarkastellaanpa lähemmin aavikkoamme Gobia ja ylätys yllätys vuoristoamme Himalajaa:
Gobi:
Alueemme aavikolla tapahtuu lämpörapautumista lämpötilaeroista johtuen, mutta myös pakkas-ja suolakivirapautumista. Nämä johtuvat alueen suurista lämpötilavaihteluista yön ja päivän välillä, mutta myös kylmistä talvista. Kun tähän lisätään vielä hepoasteiden korkeapaine eli alueelta poispäin liikkuvat ilmavirrat eli tuulet, jotka liikuttavat hienoa kiviainesta eli aiheuttaen eroosiota, on aika selvää, miksi gobin autiomaa näyttää siltä miltä näyttää. Tuuli on nimenomaan se tärkein, melkeinpä ainoa eroosiota aiheuttava tekijä Gobin alueella painovoiman lisäksi, sillä virtaavaa vettä, aaltoja tai jäätikön jälkiä ei Gobissa ole.
Tuuli kasaa paikoittain aavikolle dyynejä, mutta tuulen ja rapautumisen takia maisema on myös osittsain kivikkoista. Alueella ei siis paljon jokia tavata.
Himalaja:
Tämä ainutlaatuinen vuoremme kärsii pakkasrapautumisesta, suolakiderapautumisesta ja alemmilla tasoilla biologisesta rapautumisesta. Kaksi ensimmäistä johtuu kylmyydestä, sitä mitä korkeammalle mennään, sitä kylmempää ilmaa kohdataan. Biologista rapautumista tapahtuu alueen metsäpeittoisilla paikoilla.
Toisin kuin Gobissa, himalajalta lähtee jokia, jotka virtaavat Kiinan läpi eri suuntiin. Tällöin virtaava vesi siis aiheuttaa eroosiota, kun se kuljettaa kiviainesta mukanaan.
Kuvassa näkyy Kiinan Himalajalta syntyvät tärkeimmät joet, ja ne ovat kaikki isoja, sekä paljon maa-ainesta kuljettavia. Siksi ne ovat likaisen värisiä, eivätkä kirkkaita.
Virtaus on alussa kovempaa, siksi niillä alueilla esiintyy jonkin verran v-laaksoja. Joet myös tulvivat, ja Kiinasta löytyykin jokilaaksoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti