Itä-Aasia kuuluu lähes kokonaan (pohjoiselle) keskileveyksien valaistusalueelle, eli pohjoisen napapiirin (66,5 astetta) ja kravun kääntöpiirin (23,5) välille. Aivan eteläisimmät alueet Kiinasta ovat tropiikin ja keskileveyden rajalla, osittain jopa tropiikin puolella. Riippuu, kuinka paljon pilkkua viilataan.
Valoisuusajat vaihtelevat vuodenaikojen välillä, eivät tosin läheskään niin paljon kuin esim. Suomessa.
Alueellamme on aamulla ja illalla pitkään hämärää, eikä aurinko paista koskaan zeniitistä. (Paitsi Kiinan aivan eteläisimmät osat) Hämäryysajat kasvavat, mitä pohjoisemmaksi alueellamme menee. Aurinko ei koskaan myöskään paista kahta vuorokautta putkeen tai jätä nousematta kahden yön välillä. Alueellamme ei siis ole kaamosta tai yötöntä yötä.
LÄMPÖOLOT:
Kuten kartasta näemme, Itä-Aasia kuuluu pääsääntöisesti kahteen lämpövyöhykkeeseen: Eteläiset osat ovat subtropiikin (kylmin kk 10-18 celsiusta) alueella ja pohjoiset osat kuuluvat lauhkeaan vyöhykkeeseen (lämpimin kk >10 celsiusta ja kylmin kk <10 celsiusta).
(Google kuvahaku/ lämpövyöhykkeet)
Tämä puolestaan johtuu alueemme sijainnista suhteessa päiväntasaajaan, sillä alueemme eteläisimmät osat sijaitsevat Kravun kääntöpiirillä, joka on lähempänä päiväntasaajaa kuin pohjoisemmat alueet ja tästä syystä lämpimämpi alue kuin muut Itä-Aasian alueet.
Pohjoisempi alue puolestaan kuuluu Lauhkeaan lämpövyöhykkeeseen, johtuen suuremmasta etäisyydestään päiväntasaajaan on viileämpi.
Muita syitä ovat myös alueen mereisyys ja/tai mantereisuus, joka tässä tapauksessa vaikuttaa Kiinan ja Korean rannikkoalueisiin, toisin sanoen alueemme Itäosiin, joissa on hieman lauhkeampi ilmasto kuin sisämaassa, merivirrat, kuten Kurosivo lämmin merivirta Itä-Aasian Kaakkoispuolella, pinnanmuodot eli tässä tapauksessa Tiibetin ylänkö ja Himalajan vuoristo. Myös tuulet ja pilvisyys vaikuttavat lämpötilaan, varsinkin, kun alueemme sijaitsee hepoasteiden korkeapaineen alueella, joten siihen vaikuttavat Koillispasaatit. Näistä lisää kyseisiin aiheisiin paneutuvissa postauksissa, mutta koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, ei niitä voi jättää lämpötilastakaan puhuttaessa mainitsemasta.