Wikipedia

Hakutulokset

tiistai 2. joulukuuta 2014

Endogeeniset ilmiöt (10) - Himalaja


Alueemme endogeenisistä ilmiöistä suurimpana ja mahtavimpana kohoaa Himalaja, joka on siis syntynyt endogeenisen ilmiön, litosfäärilaattojen liikkeen takia, kun Intian laatta työntyy Euraasian laattaa vasten aiheuttaen alityöntövyöhykkeen. Näin syntyi pikkuhiljaa kohoten poimuvuoristo, joka luokitellaan vanhaksi, koska aikaa buorten syntymisestä on jo kulunut niin kauan, että vuoristo on siirtynyt litosfäärilaattojen kohtaamiskohdalta keskemmälle laattaa. Emsisilmäyksellä vuoristoa voisi luulla nuoreksi poimuvuoristokso, sillä Himalajan vuoret ovat terävähuippuisia. Himalajalla sijaitsee maapallon korkein poimuvuori, Mount Everest.

Alueellamme ei sijaitse monia aktiivisia tulivuoria, eikä litosfäärilaattojen saumakohtia, vaikka Himalajaa siellä onkin. Maanjäristyskohtia tavataankin alueemme itä- ja keskiosissa Himalajan alueella ja Tiibetissä sekä aivan läntisellä rannikolla Kiinan edustalla. Lähteiden mukaan Kiinan ja Venäjän rajan läheisyydessä Amur joen kohdalla on muutama tulivuori. Nämä johtuvat litosfäärilaattojen saumakohdista ja maanjäristyksissä etenevistä aalloista.


Litosfäärilaattojen kulku alueellamme on melko yksiselitteistä: alueemme sijaitsee kokonaan Euraasian laatan päällä, mikä kuitenkin on kosketuksissa niin Tyynenmeren, Intian, Antarktiksen, Indonesian, Arabian, Australian, Pohjois-Amerikan kuin Afrikankin laatan kanssa. Toisin sanoen se on iso. Erittäin iso. Meidän alueemme endogeenisiin ilmiöihin vaikuttaa kuitenkin pääasiassa Intian laatta, joka siis työntyy Euraasian laattaa vasten.